De kogel is door de kerk. Deurne heeft een nieuw bestuur en een nieuw bestuursakkoord. Vanaf nu bepaalt Groen mee het beleid van Deurne. De beslissing om in Deurne mee te besturen is belangrijk, want het maakt een einde aan de politieke impasse die het district al meer dan een jaar in een wurgreep houdt. Eindelijk kan er terug bestuurd worden. Gedaan met de onzekerheid van vele verenigingen en burgers. Groen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. De keuze om in de meerderheid te stappen was een duidelijke keuze voor de inwoners en verenigingen van Deurne.
Ondervoorzitster van Groen Antwerpen Karen Maes treedt toe als schepen tot het districtscollege van N-VA, CD&V en Open VLD. Ze wordt bevoegd voor sociale zaken, groen en bebloeming, senioren, samenleven, communicatie en inspraak. Ook Walter Verbruggen wordt als voorzitter van de raadscommissies betrokken bij alle belangrijke beslissingen. Een stevige portefeuille waarmee we met Groen de komende jaren onze stempel kunnen drukken op het beleid in Deurne. Voor het nieuwe akkoord baseerden onze onderhandelaars zich onder meer op het bestuursakkoord van Borgerhout, waar Groen samen bestuurt met sp.a en PVDA. Op die manier slaagden ze erin het akkoord voor Deurne grondig te hertekenen. In de toekomst wordt Deurne op alle domeinen groener, socialer en fietsvriendelijker.
Sinds het college van N-VA, CD&V en Open VLD in januari 2015 haar meerderheid verloor, konden er in Deurne geen beslissingen meer worden genomen. Verenigingen kregen geen geld meer, alles stond stil. Het is niet de filosofie van onze partij om smalend vanaf de zijlijn te blijven toekijken hoe anderen de boel in het honderd laten lopen. Daarom hebben we met Groen in Deurne onze verantwoordelijkheid genomen en een einde gemaakt aan deze uitzichtloze situatie voor de inwoners van Deurne.
Dit was geen evidente keuze en vergde moed en het nodige lef. N-VA is namelijk niet onze natuurlijke partner. Zeker op stadsniveau, waar beslist wordt over dossiers zoals Oosterweel of de stijgende kinderarmoede, liggen onze partijprogramma’s te ver uit elkaar. Daar zou het niet mogelijk zijn om tot een akkoord te komen. Maar het lokale districtsniveau heeft duidelijk omschreven bevoegdheden waarbinnen een samenwerking met N-VA, CD&V en Open VLD wél kan zonder dat we hiervoor onze groene waarden en principes overboord moeten gooien. Het nieuwe bestuursakkoord bevestigt dit. Het is een ijzersterk akkoord vol groene en sociale initiatieven die van Deurne een mooiere, warmere en veiligere plek zullen maken, voor jong én oud.
Op stadsniveau blijven we met Groen de eerste tegenspeler van het huidige stadsbestuur. Daar zijn we van bij de start van de onderhandelingen in Deurne heel duidelijk over geweest. Het blijft onze ambitie om na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Antwerpen een coalitie te vormen zonder N-VA.
Waarom geen progressieve coalitie in Deurne? Wel, een coalitie met sp.a en PVDA, zoals in Borgerhout, is in Deurne mathematisch onmogelijk. Zelfs mét CD&V en Open VLD erbij is er zonder N-VA geen democratische meerderheid in Deurne. Meer dan een jaar hebben we in Deurne geprobeerd om vanuit de oppositie met Groen constructief mee het beleid te bepalen. Maar die piste zat op een dood spoor en bood geen oplossing op langere termijn. De enige manier om aan een alternatieve meerderheid te geraken, was samenwerken met het Vlaams Belang. Dat doen we met Groen principieel niet. Groen wil oplossingen aanreiken waar iedereen beter van wordt.
De tijd is gekomen om in Deurne een bladzijde om te slaan. Om Deurne terug in beweging te krijgen en er een district van te maken om trots op te zijn. De mensen van Groen Deurne hebben zich de voorbije maanden met hart en ziel ingezet om Deurne terug op de rails te krijgen. Ze gaan nu aan de slag met de ambitieuze plannen van het nieuwe bestuursakkoord. De komende drie jaren zal er een nieuwe groene, positieve wind waaien door Deurne.