01 december 2005

Openbaar onderzoek project zwemvijver Boekenberg gestart

Neen, (helaas) niet Boekenberg, maar een ecologische zwemvijver in de Franse Alpen
Gisteren vond onder grote belangstelling de voorstelling plaats van het project zwemvijver Boekenberg. Van de mensen die uit het publiek reageerden was iedereen het eens dat het voorgestelde systeem van een ecologische zwemvijver een mooi project en een stevige opwaardering van het Boekenbergpark en omgeving is. Er waren wel wat vragen rond de grootte van de nieuwe gebouwen, maar die bleek zowel in volume als in vloeroppervlakte 3 maal kleiner te zijn dan de huidige verouderde gebouwen die afgebroken zullen worden. Bovendien zou het hele jaar door (in tegenstelling tot nu) het grootste deel van het terrein toegankelijk blijven (de zwemvijver zou in de winter enkel openblijven voor de Deurnese Ijsberen). Groen wordt opnieuw ingeplant, er moeten wat bomen verdwijnen, maar er komen er dubbel zoveel terug.
Er werd naar een heleboel opmerkingen geluisterd, waaronder de verkeersveiligheid van de nieuwe toegangsweg. Langs die toegangsweg kunnen wandelaars via het bruggetje ook meteen midden in het park gaan wandelen.
Er werd ook nog duidelijk gemaakt dat dit project nu diende opgestart te worden om volgend jaar nog te kunnen zwemmen in het park. Er zou immers geen uitzondering op de vlarem-wetgeving meer toegestaan worden. Om het tekort aan openbare zwemgelegenheid (volgens de bloso-norm) die er nu al is in Antwerpen niet groter te maken, werd gekozen om dit project dringend uit te voeren. Ondertussen loopt er een onderzoek naar een nieuw beheersplan voor het hele park. Dit werkje zal nog een tweetal jaar aanslepen.
Als alles goed verloopt, dan hoopt de stad volgend jaar op 1 juli het zwembad in al zijn pracht te heropenen. Maar dat hangt ook af van de nodige vergunningen en de weersomstandigheden tijdens de werken. De procedure van het openbaar onderzoek is op 30 november gestart en loopt af op 30 december 2005.

Geen opmerkingen: