13 juli 2006

Elektronische borden waarschuwen voor flitspalen

Vóór de flitspalen op de Ruggeveldlaan in Deurne komen er borden die de automobilist moeten verwittigen of ie al dan niet te snel rijdt. De geel-zwartgeverfde palen staan er al. "Die waarschuwing kan simpel in de vorm van 'U rijdt te snel'. De camera die wat verderop staat, zal flitsen als je je snelheid niet hebt aangepast", legt de verkeerspolitie uit. "Met die openheid willen we mensen, die te snel rijden, sneller laten weten dat ze in de fout zijn gegaan. Hoe vlugger dat gebeurt, hoe effectiever een snelheids- camera is. Want daaraan schort het dikwijls omdat een pv lang onderweg is."
Antwerpenaars koppelen snelheid in het verkeer steeds meer aan gevaar. Uit de verkeersenquêtes van 2003 en 2005 blijkt dat ze vierkant achter het beleid van de politie staan. 93% van de bevolking steunt dat beleid. In 2003 wist een kwart van de bevolking dat snelheidshandhaving een prioriteit is van de verkeerspolitie. In 2005 groeide dat percentage tot 47%. Misschien is dat wel normaal als je ziet dat de subjectieve pakkans is gegroeid van 45% naar 54%. Ook op de Bisschoppenhoflaan staan er camera's die binnenkort in werking gesteld zullen worden.
Deze twee wegen zijn berucht om de zware verkeersongevallen die er in het verleden plaatsvonden. Dikwijls was de oorzaak overdreven snelheid, wat de gevolgen van een ongeval zeker als er zachte weggebruikers bij betrokken waren dramatisch verzwaarde.

Geen opmerkingen: