De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) gaat maandagavond in de Antwerpse Bourlaschouwburg voor het eerst publiek in debat met stRaten-Generaal en Ademloos, de twee actiecomités die actie voeren tegen de Oosterweelverbinding. Het debat is een
initiatief van het Antwerpse KunstenOverleg AKO.
Eerst houden BAM, stRaten-Generaal en Ademloos een uiteenzetting, waarna het publiek tijdens de pauze vragen kan indienen die vervolgens aan bod komen in het debat. Kurt Van Eeghem modereert.
Maandag 3 november om 20u in de Bourla, Komedieplaats 18 in Antwerpen. Toegang gratis, maar reserveren bij AKO op 03 224 88 44
30 oktober 2008
23 oktober 2008
Gemeenteraad keurt bouwproject Eksterlaer goed.
Deurne krijgt er binnenkort een nieuwe woonwijk bij, want de Antwerpse gemeenteraad keurde maandagavond het grote bouwproject Eksterlaar goed. Daarvoor moeten het groen en de volkstuintjes van Eksterlaar wel plaatsmaken voor 360 woningen en 140 appartementen. Het plaatselijke buurtcomité is niet te spreken over de beslissing van de stad. Zij willen een advocaat inschakelen om de plannen alsnog tegen proberen te houden.
Klik op de titel van dit bericht om de reportage van ATV te herbekijken.
Klik op de titel van dit bericht om de reportage van ATV te herbekijken.
20 oktober 2008
Een viaduct of een brug voor Antwerpen?
Klik op de afbeelding om de uitzending te herbekijken.
Panorama op zondag 26 oktober om 20u10 en 0u25 uur op Canvas
In Madrid is vorig jaar één miljoen vierkante meter open ruimte gecreëerd in het centrum van de stad. De werkwijze was simpel: de kleine ring is voor een kwart ondergronds gelegd, in tunnels. De gigantische ruimte tussen het Koninklijk Paleis en het bos van Casa de Campo, vroeger ingenomen door een autostrade met 8 rijvakken, wordt nu omgevormd tot een groenzone voor wandelaars en fietsers. Dankzij nieuwe boortechnologie is die optie haalbaar en betaalbaar.
In Antwerpen woedt de discussie 'viaduct versus tunnel' weer volop. Na tien jaar is het project van de sluiting van de ring weer aanbeland waar het begon. De mogelijke tracés voor de zogenaamde Oosterweelverbinding worden op dit moment onderzocht. Panorama brengt het verhaal van het meest ambitieuze en tegelijk slechtst gemanagede bouwproject ooit in Vlaanderen.
Het begon met een droom van enkele politici, onder wie de vorige Antwerpse gouverneur Camille Paulus. "Ik wilde de mobiliteitsproblemen oplossen, en ik had heel graag een brug gezien over de Schelde, ik geef het graag toe. Dat kon technisch niet, maar nu is het een prachtig viaduct geworden, een echte landmark voor Antwerpen die onze stad op de wereldkaart zal zetten." Maar de droom van Paulus lijkt tien jaar later als een zeepbel uiteen te spatten. De Antwerpenaar keert zich plots tegen de Lange Wapper, zoals het viaduct is gedoopt.
Panorama toont dat het stevig maatschappelijk draagvlak waarop het project moest steunen eigenlijk niet meer dan drijfzand was. Jarenlang werden critici de mond gesnoerd, omdat ze de toekomst van Antwerpen zouden hypothekeren, en werden de Antwerpenaren in het ongewisse gelaten over het project. "Wij weten van niets. Er is ons nooit iets uitgelegd, laat staan iets gevraagd. Het is allemaal boven onze hoofden beslist", zeggen veel Sinjoren. Wat ze wel merken is dat de geschatte kostprijs van de Oosterweelverbinding jaar na jaar met honderden miljoenen euro de hoogte ingaat.
De strategie om de plannen door te drukken zonder veel debat of inspraak wreekt zich wanneer het project de uitvoeringsfase nadert. In juni dit jaar barst het sluimerend ongenoegen over de Lange Wapper open als een rijpe zweer. Het resultaat is dat de Vlaamse Regering gedwongen wordt om minstens de pauzeknop in te drukken. "Er is zeer slecht gecommuniceerd met de bevolking, en dat was een strategische flater", zegt Vlaams minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen.
Het tunnelalternatief komt opnieuw op tafel. De actiegroep stRaten Generaal, die drie jaar geleden dit alternatief heeft voorgesteld, is opgetogen. Maar Karel Vinck, de nieuwe sterke man van de BAM, het bedrijf dat instaat voor de uitvoering van het project, lijkt zeker van zijn zaak. "Ik verwacht dat de nieuwe studie het huidige project zal bevestigen, met eventueel kleine aanpassingen. Als we echt naar een nieuw tracé zouden gaan, zitten we met een gigantisch probleem." Een reportage van Wim Van den Eynde, Aart De Zitter en Mark De Visscher.
17 oktober 2008
Werken verlenging tram 8
Vanaf 3 november begint de aannemer met de wegeniswerken van fase 3. In deze fase worden de tramsporen van de Dascottelei op die van de Herentalsebaan aangesloten. Daarnaast wordt de bestrating vernieuwd en komen er nieuwe halteplaatsen. Het kruispunt Dascottelei-Herentalsebaan-Florent Pauwelslei zal vanaf 3 november tot het decemberverlof onderbroken zijn. De werfzone op de Herentalsebaan loopt vanaf het AZ Monica (Maria Middelares) tot en met de Corbletstraat. De parking van het ziekenhuis blijft gedurende de werken toegankelijk. Klik op de foto voor meer informatie.
15 oktober 2008
Plan-Mer voor verbreding Albertkanaal
Ecorem zal in opdracht van nv De Scheepvaart een plan-milieueffectrapport opmaken voor de verbreding van het Albertkanaal tussen het sluizencomplex van Wijnegem en het Straatsburgdok. Inwoners van Deurne kunnen het dossier inkijken en opmerkingen geven. Het ligt nog ter inzage tot en met 7november. Meer info: www.deurne.be en www.mervlaanderen.be.
04 oktober 2008
Tijdelijke infotentoonstelling heraanleg Turnhoutsebaan
Van 20 tot en met 24 oktober vindt een tijdelijke infotentoonstelling plaats over de heraanleg van Turnhoutsebaan (tussen het Cogelsplein en de Leeuwlantstraat) in Deurne. De tentoonstelling wordt geplaatst in de etalage van een voormalige beenhouwerij op de Turnhoutsebaan 71.
Abonneren op:
Posts (Atom)