07 december 2015

4 ijzersterke redenen waarom Groen Deurne gesprekken start met N-VA in Deurne

gisteren en vandaag konden jullie allemaal lezen en horen dat wij, Groen Deurne, gesprekken opstarten met het huidige bestuur van het district Deurne. Als voorzitter van Groen in Deurne begrijp ik dat dat bij sommige vragen oproept, en daarom geef ik jullie hier onze redenen waarom wij deze stap zetten.
1. De inwoners van Deurne verdienen investeringen én beleid.
Op dit moment kunnen er in Deurne geen beslissingen worden genomen en kunnen er geen investeringen worden gedaan. En daar maken Deurnenaars zich zorgen over. Je kan je daar zoals sommigen over in de handen wrijven. Wij passen ervoor om de komende drie jaar een negatieve campagne te voeren. Voor dat soort cynisme ben je bij mezelf en onze partij aan het verkeerde adres. Wij vinden Deurne EN haar vele verenigingen te belangrijk, en willen daarom dat er beleid wordt gevoerd.
Als wij moeten kiezen tussen Deurne laten verrotten of een progressieve agenda mee in het beleid te brengen, kiezen wij met volle overtuiging voor dat laatste. En deze beslissing is genomen door onze volledige kerngroep.
2. Wij werken niet samen met de racistische partij Vlaams Belang!
De samenstelling van de districtsraad van Deurne ziet er als volgt uit: 12 zetels N-VA, 4 voor Vlaams Belang, 4 Groen, voor Sp.a 3, 3 voor PVDA, 1 voor CD&V, 1 voor Open VLD en 1 onafhankelijke.
De huidige coalitie heeft dus geen meerderheid meer.
PVDA pleit voor een Borgerhouts model, maar dan zullen ze toch eens goed moeten tellen. 29 zetels min 10 progressieve zetels is 19, 5 zetels te kort voor een meerderheid. Een alternatieve meerderheid vanuit de oppositie kan enkel met de onafhankelijke en het Vlaams Belang. En wij, groen, werken niet samen met deze partij.
Na de verkiezingen hebben wij samen met Sp.a beslist om het kartel stop te zetten en als 2 aparte fracties te zetelen. Wij vormen dus al 3 jaar een onafhankelijke fractie in Deurne. Wij gaan nu uit van onze eigen sterkte waar wij in geloven en proberen met een democratische meerderheid Deurne terug op de rails te krijgen.
3. Een groene en sociale agenda op de tafel.
Wij gaan voor inhoud! wij vinden het belangrijk dat ook de progressieve stem van Deurne kan doorwegen op het beleid van ons district. We trekken naar de onderhandelingstafel met zeer duidelijke voorstellen op vlak van onder meer verkeersveiligheid, groene ruimte en een beter sociaal beleid. Meer groen en sociaal beleid is de inzet.
we zullen zien of het tot een akkoord komt, wij hopen en denken van wel. Op dat moment zal iedereen de meerwaarde van Groen in het bestuur kunnen zien en opgelucht ademhalen dat er drie jaar impasse is vermeden.
Om af te ronden nog dit: dit heeft niets te maken met de stad of de verkiezingen van 2018.
Lokale afspraken in Deurne hebben enkel te maken met Deurne en hebben geen enkele impact op hogere niveaus. Het zou PVDA en Sp.a sieren om dit niet als politieke spelletjes te gebruiken. De Deurnenaar verdient echt wel beter.
Op het stadsniveau staat Groen mijlenver af van NV-A en blijven wij hun eerste uitdager en dat zal zo blijven. In het dossier van de overkapping en Oosterweel staan wij nog altijd loodrecht tegenover elkaar. Dit zal enkel veranderen als NV-A van gedachten verandert. Ook over kinderarmoede, de schandvlek van Antwerpen verschillen wij van mening.
En dus, onze agenda voor 2018 is zeer duidelijk: een stedelijke coalitie op de been brengen zonder NV-A, de grootste partij van de huidige meerderheid.
Bob Reijnders - voorzitter Groen Deurne