05 juli 2005

Zwemvijver Boekenberg: tipje van de sluier opgelicht

Al meteen na dit zwemseizoen zal begonnen worden met de herinrichting van het zwembad Boekenberg tot een ecologische zwemvijver.

De groene schepenen Pairon (groenbeheer) en Pauwels (sport) gaven bij de opening van het zwembad vorige vrijdag 1 juli wat meer uitleg over de latere plannen.

Een volledige renovatie zou te duur zijn en kan ook niet, omdat het Boekenbergpark beschermd is. Pauwels: "Een zwemvijver vormt een mooi alternatief. We investeren 2,8 miljoen euro in de vijver, die tegen volgende zomer klaar moet zijn. De vijver heeft één grote beperking: er mogen maar 500 mensen per dag komen zwemmen." De zwemvijver zal er 'natuurlijk' uitzien. De betonnen kuip wordt onzichtbaar, een rietveld moet het water zuiveren en aan de oevers komt een zandlaag. "De gebouwen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe, kleinere infrastructuur. De omheining gaat weg. Een duik nemen in de zwemvijver wordt gratis."

"Het park is een beschermd monument", legt milieuschepen Erwin Pairon (Groen!) uit. "Op termijn willen we een nieuw beheersplan voor het park. Het moet meer op de buurt gericht worden. Dat betekent onder meer dat de zone-vreemde sportvelden een andere locatie zullen krijgen."

Korfbalclub Boekenberg verhuist bijvoorbeeld naar Ruggeveld. In de toekomst wil de stad op die locatie een nieuw openluchtzwembad bouwen.

IJsberen kunnen blijven

Het Boekenbergbad is de thuisbasis van de IJsberen. Met de club zijn afspraken gemaakt voor de overgang.  De winterzwemmers zullen waarschijnlijk ook in de zwemvijver hun ding kunnen doen. Tijdens de werken van deze winter, moeten ze even uitwijken. Dat kan naar De Molen op Linkeroever of naar een vijver in Wijnegem.

Geen opmerkingen: