05 november 2007

11.11.11-campagne in Deurne: Togolese partners brengen bezoek aan volkstuintjes

11.11.11: Togolese partners bezoeken volkstuintje aan RuggeveldZaterdag ging het er op het volkstuinencomplex aan de Rugeveldlaan wel erg internationaal aan toe. De Togolese landbouwers Daminka Kangbeni en Ouwaridja Kombaté kwamen op uitnodiging van 11.11.11. een handje toesteken en ervaringen uitwisselen met de Deurnese collega's.

In een stedelijk gebied, zoals Deurne, vind je geen massa boerderijen. Een uniek fenomeen zijn wel de vele volkstuintjes, waar mensen voor hun hobby tuinieren.Daminka en Ouwaridja werden zéér hartelijk ontvangen door de voorzitter en twee verantwoordelijken van de volkstuinen.Eerst was er een boeiend gesprek, o.a. over de plaats van de vrouw in de volkstuintjes, de financiën, de organisatie.Er waren overeenkomsten en verschillen met de landbouw in Togo….Nadien trokken we “letterlijk” ten velde , naar twee volkstuinen en een imker.
Onze Togolese gasten waren enorm geïnteresseerd en al hun vragen werden uitgebreid beantwoord. Ze leerden er nieuwe dingen kennen o.a. de waterdoorlatende plastiek, die het onkruid tegenhoudt.Er was een grote uitwisseling van ideeën en ze kregen verschillende zaden en lekkere honing mee.Er was een districtsschepen uit Deurne afgevaardigd, die hun als appreciatie vanuit het district een wapenschild in chocolade gaf ( en wij maar watertanden…).
Ook tussen de tolk en Daminka en Ouwaridja ontstond er vlug een warme band.In Deurne loopt er, in het kader van 11.11.11, reeds 4 jaar “Vila Cabral” : verenigingen organiseren een activiteit in het teken van het Zuiden en brengen zo het Zuiden op een positieve manier in het licht.Het bezoek van vandaag was dan ook een schoolvoorbeeld hiervan ! De mensen van de volkstuinen en onze Togolese gasten waren enorm enthousiast en iedereen ging met een heel goed gevoel naar huis.Wij stonden erbij, keken ernaar en zagen dat het geweldig goed was !!!

Kristien

Geen opmerkingen: