03 april 2009

Tramlijnverlenging Deurne-Wijnegem stap dichter


Nadat het Vlaams parlement eerder deze week uiteindelijk het licht op groen had gezet voor het financieringsdecreet voor de Brabo1-tramprojecten is vandaag ook bekend geraakt dat er uiteindelijk 3 kandidaten zijn voor de uitvoering van de tramlijnverlenging Deurne-Wijnegem.

Drie consortia hebben een offerte ingediend voor de tramprojecten Brabo 1 rond Antwerpen. Het gaat om de tramverlengingen Deurne–Wijnegem en Mortsel–Boechout, inclusief een volledige gevel-tot-gevel renovatie van de straat, en de bouw van de nieuwe stelplaats voor trams in Deurne.

De termijn voor het indienen van de offertes is vandaag verlopen. De beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer hebben drie offertes ontvangen.

Beste bod
"Brabo 1 bestaat uit een eerste groep tramprojecten uit het Masterplan Mobiliteit Antwerpen", zegt BAM-woordvoerder Nick Orbaen. "De beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer zullen op basis van die offertes nagaan aan wie de werken toegewezen worden." Het geselecteerde consortium moet vervolgens instaan voor het ontwikkelen, de bouw, de financiering en het onderhoud.

Volgend project van De Lijn is al in studiefase:
tramverbinding heeft gevolgen voor Middelaresziekenhuis
De Lijn wil nieuwe tramverbindingen leggen in het Antwerpse.

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft grootse plannen voor Antwerpen. Zo denken ze er bij De Lijn aan om een nieuwe tramverbinding te maken tussen het centrum van Antwerpen en het Shopping Center in Wijnegem.

De nieuwe lijn zou tevens een aftakking krijgen naar de rotonde in Wommelgem. Een extra verbinding met tramlijn 12 en de nieuw aangelegde lijn die door de Deurnese Dascottelei loopt, zit ook in de wensentrommel. De nieuwe tramlijn zou door de Florent Pauwelslei lopen.

Spoedgevallen
In dat geval zou deze straat, al dan niet gedeeltelijk, het statuut van eenrichtingsstraat krijgen, met een dubbele rijrichting voor trams en zelfs een fietspad. Niet evident, zeker niet omdat de dienst spoedgevallen van het OLV-Middelaresziekenhuis in de Florent Pauwelslei een inrit heeft, en dat buurtbewoners nu al klagen over een gebrek aan parkeerplaatsen.

Een doorn in het oog van sommige bewoners is het sluipverkeer dat dan zou zorgen voor overlast in aanpalende straten.