Architect en auteur van “het lelijkste land ter wereld” zou dit jaar 100 zijn geworden.
Renaat Braem zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Reden genoeg om één van de belangrijkste Belgische architecten een jaar lang in de kijker te zetten vindt het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Vandaag werd Renaat Braem 1910 – 2010 dan ook officieel op gang getrokken. Minister Geert Bourgeois, verantwoordelijk voor onroerend erfgoed, deed dit passend in de voormalige woning van de architect (Menegemlei, Deurne Zuid).
Braem is misschien nog wel het bekendst om zijn pamflet het lelijkste land ter wereld. “Onterecht”, stelt Jo Braeken, erfgoedonderzoeker en Braemexpert: “Braem is zoveel meer dan alleen een beeldenstormer, hij was ook een visionair ontwerper, een denker over ruimtelijke ordening en iemand die de rol van architectuur in de maatschappij wilde uitdiepen”. Als enige Belg ooit liep hij stage bij Le Corbusier. In navolging van zijn leermeester ontwikkelde hij dan ook een duidelijke visie op sociale huisvesting en op de rol van hoogbouw in de stad van de toekomst. Ideeën die hij uitvoerde met de Kielblokken in Antwerpen, Sint-Maartensdal in Leuven en de befaamde Antwerpse politietoren.
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Braem brengt het VIOE een oeuvrecatalogus over de architect uit. Op basis van het volledige archief van de architect, worden zowel uitgevoerde als nooit gebouwde projecten van Braem geanalyseerd. Daarnaast gaan toonaangevende onderzoekers op zoek naar de betekenis van Braem voor de architectuur. In oktober opent het nieuwe deSingelgebouw met een tentoonstelling over Braem, een samenwerking tussen het VAi, de Stad Antwerpen, deSingel en het VIOE. In de Antwerpse Kammenstraat worden de schilderijen van Braem dan weer letterlijk in de etalage gezet.
http://www.vioe.be/ en http://braem.onroerenderfgoed.be/