27 januari 2007

Peter Van Asbroeck start in september culinair project in kasteel Bisschoppenhof

kasteel Bisschoppenhof (foto buurtkrant Bosuilbuurt)
Het Antwerps schepencollege heeft het aanbod van Peter Van Asbroeck om een concessie te nemen op het kasteel Bisschoppenhof goedgekeurd. "Binnen het concept van een resto-lounge willen wij werkloze, ontwortelde jongeren opleiden tot kok", zegt Van Asbroeck. "FoodJ wordt een hip label dat staat voor kwaliteitsvolle ambacht én voor sociaal engagement. Wij vestigen ons in Deurne-Noord en zullen ook de buurt bij ons project betrekken." Tegen september wil de acteur zijn culinair project op de rails hebben.

Peter Van Asbroeck heeft brouwerij Alken-Maes als zakelijke partner mee in zee genomen. De brouwerij zorgt voor logistieke steun en heeft een belangrijke rol te vervullen in de communicatie over FoodJ. Tegelijk bieden de 1.100 brasseries van Alken-Maes een ideale afzetmarkt voor de vers opgeleide koks.
"FoodJ is hip en trendy, het moet hét nieuwe label van het knelpuntenberoep kok worden", zegt Peter Van Asbroeck. "Bedoeling is jongeren wild enthousiast te maken zodat ze er echt willen bijhoren. Onder begeleiding van chef-koks Achim Vandenbussche en Kevin Strubbe willen we jonge mensen met weinig kansen deskundig opleiden en hen zo motiveren als kok aan de slag te gaan."
Centraal in het project staat de resto-lounge. "Op de benedenverdieping van het kasteel plannen we het restaurant, waar gasten rustig kunnen tafelen. Achteraf kunnen ze in de lounge op de eerste verdieping bij leuke muziek natafelen. In tegenstelling tot het gelijkaardige project van Jamie Oliver in Londen is FoodJ laagdrempelig, veel minder duur én serveren we de echte Belgische keuken."

Kooktheater en tv
"Op de tweede verdieping willen wij het FoodJ-Theatre uitbouwen", vervolgt Van Asbroeck. "Hier kunnen kookdemonstraties plaatsvinden, maar ook theatervoorstellingen of mini-concertjes. Aan de zijkant van het kasteel willen we op termijn een tv-studio inrichten, waar o.m kookprogramma's worden opgenomen. Dan is er ook nog de FoodJ-Cuisine, een ruimte met keuken waar we voor een select publiek een chef à la carte uitnodigen. En dit is nog niet alles, want we willen ook starten met een FoodJ-catering, waarmee we in de zomer met een FoodJ-bus, bevolkt met onze hippe FoodJ-pupillen, de festivals afschuimen. FoodJ zal een sterk label worden, dat staat voor kwaliteitsvolle ambacht én voor sociaal engagement. Ook na de opleiding, die 12 maanden duurt, willen we onze jonge koks verder begeleiden en ondersteunen. FoodJ zal hun club, hun nieuwe thuishaven zijn."
Volgens Peter Van Asbroeck heeft hij een concessie voor het volledige kasteel, en zal hij de kosten van de renovatie van de rechtervleugel op zich nemen. "FoodJ wordt een nieuwe inplant in Deurne-Noord, en dat doen we bewust. We willen de omliggende wijken zoveel mogelijk bij ons project betrekken.

Geen opmerkingen: