05 februari 2007

Nabijheid autosnelwegen is schadelijk

Fijn stof, u ziet het niet in de lucht, maar wel in de statistieken van longaandoeningen. Wetenschappers van de James Gauderman Universiteit uit Californië publiceerden in het medisch vakblad "The Lancet" vorige donderdag hun onderzoek naar het voorkomen van longziekten bij kinderen die in de nabijheid van autosnelwegen wonen. Groen! pleit al jaren voor specifieke normen voor gevaarlijke stoffen voor kinderen. Immers hun lichaamsmassa is kleiner en bij een gelijke dosis fijn stof in de lucht geeft dat dus een andere aantasting in de (kleinere) longen van kinderen, die bovendien nog in volle ontwikkeling zijn. Kinderen zijn bovendien actiever en ademen dus meer in en uit dan een zich in een auto verplaatsende volwassene.
We vinden het dus uitermate positief dat Dirk Van Duppen, kersvers districtsraadslid voor pvda+ nu pleit voor een bijkomend meetpunt voor fijn stof aan het Sportpaleis. Het is kenmerkend voor Deurne dat het district doorsneden en omringd wordt door belangrijke autowegen en invalswegen, zoals de E313, de ring, de Bisschoppenhoflaan, de R11 ('Militaire baan') enz. Meten is weten en willen we er iets aan doen, dan moeten we eerst weten hoe ernstig het probleem is.
Groen! wil bovendien dat ook de problematiek van de geluidsoverlast die met deze autowegen gepaard gaat aangepakt wordt door het plaatsen van geluidsschermen langs de ring en de E34/E313 (langs beide zijden, zodat ook de Rivierenhofbezoeker tot rust kan komen in het park).

Geen opmerkingen: