04 oktober 2009

Stad investeert in heraanleg speeltuin Boekenbergpark

Het college keurde op 2 oktober de aanbestedingsdocumenten voor de heraanleg van het speelterrein in het Boekenbergpark in het district Deurne goed. Na de heraanleg kunnen jong en oud zich volop uitleven en genieten van spel en avontuur. Zo zal een uitdagende speelslinger tussen de bomen zonder moeite heel wat kinderharten veroveren.
Met de goedkeuring van het bestek kan de aanbestedingsprocedure voor de heraanleg van het speelterrein in het Boekenbergpark starten.
De nieuwe speelruimte is geïnspireerd op een Franse, formele kasteeltuin ingericht met strakke elementen in vier speelzones. Zo sluit de nieuwe speelruimte naadloos aan bij het beschermde kasteel. Langs de andere kant zal een meer organische, avontuurlijke speelslinger aansluiten bij de meer gesloten parkstructuur.
De kasteel(speel)tuin, verdeeld over vier speelvlakken, is voornamelijk bedoeld voor de klassieke vorm van speelplezier binnen verschillende leeftijdsgroepen . Voor de allerkleinsten is er plaats voor leuke speelhuisjes, schommels en veel ruimte om te spelen in het zand. Kinderen van 3 tot 9 kunnen klimmen op en onder tunnels, netten en touwen. Kinderen vanaf 9 jaar vinden meer avontuur op een speeltoren, klimmuur, glijbaan en touwenparcours.
Een tweede speelruimte sluit meer aan op de bosstructuur van het park, hier loodst een avontuurlijke speelslinger kinderen langs verschillende platformen, netten en klimtouwen, stapstenen (boomstammen) en wiebelbalken opgehangen tussen diverse masten. Een tweetal torenconstructies maken het geheel compleet.
Het stadsbestuur hecht veel belang aan inspraak en participatie. Sinds mei 2008 betrok het bestuur de bewoners en partners uit de buurt dan ook op verschillende manieren bij de plannen voor de heraanleg. Zo vonden twee focusgroepgesprekken plaats, werden 100 kinderen en hun ouders bevraagd en gebeurde er regelmatig een terugkoppeling via De(n) Antwerpenaar. In juni 2009 konden de mensen de plannen komen bekijken tijdens een infomoment. Sinds die dag hangen de plannen uit aan de basisschool Drakenhof en Hoedjes van Papier.
De kostprijs voor de heraanleg van het speelterrein is geraamd op 242 000 euro. Vermoedelijk zal het speelterrein in de zomer van 2010 klaar zijn.