07 december 2014

NIEUWSTE PLANNEN LUCHTHAVEN DEURNE BEDREIGEN LEVENSKWALITEIT OMWONENDEN

Deze week komt luchthavendirectie uitleg geven in gemeenteraadscommissies Mortsel, Antwerpen en Berchem.

Nadat de luchthaven van Deurne jarenlang verlieslatend was en de Vlaamse belastingbetaler steeds meer geld moest geven om  de zakenluchthaven van Deurne in stand te houden, is er sinds begin dit jaar een nieuwe versnelling opgetreden. Dat komt omdat de luchthaven van Deurne sinds begin juni 2014 door de Vlaamse Regering in handen kwam van Egis, een van oorsprong  Frans internationaal opererend bedrijf.

Sindsdien regent het aankondigingen van nieuwe luchtvaartmaatschappijen en nieuwe bestemmingen vanuit Deurne. Wat daarbij opvalt is dat het geen zakenbestemmingen zijn, wel toeristische : Allicante, Palma de Mallorca, Malaga.De prijs gaat vanaf 30 euro voor een ticket.

Nieuwste bericht op donderdag 4 december 2014 is dat er vanaf maart 2015 een “maandabonnement voor onbeperkt vliegen vanop de luchthaven Deurne” bijkomt. Men kan dan voor een vast maandbedrag onbeperkt vliegen van Deurne naar Zurich, en tussen Parijs en Londen. Het concept wordt gelanceerd door een nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij “Take air”.
Groen is heel verontrust over deze blinde ambities. Hoeveel vliegbewegingen per dag komen er in dit dichtbevolkt gebied ? Wat met de geluidsoverlast, wat met de aantrek van steeds meer autoverkeer, wat met de neerslag van kerosine ? Wat met de bestemming van de luchthaven van Deurne die altijd zakenluchthaven was en nu plots toeristische bestemmingen aan doet ?
Onze groene gemeenteraadsleden van de districten Berchem en Borgerhout, onze gemeenteraadsleden van Antwerpen en die van Mortsel, Borsbeek en Boechout hebben hun gemeentebesturen ervan overtuigd om deze week de luchthavendirectie of exploitant van Deurne uit te nodigen op gemeenteraadscommissies om uitleg te komen geven over de toekomstplannen van de luchthaven van Deurne :

       -          Dinsdag 9 december2014 : in gemeenteraadscommissie Mortsel voor Mortsel en Borsbeek
-          Woensdag 10 december 2014  : in gemeenteraadscommissie Antwerpen
-          Donderdag 11 december 2014 : in gemeenteraadscommissie district Berchem

De data voor gemeente Boechout en districten Deurne en Borgerhout volgen nog.

We zullen de luchthavendirectie en/of exploitant in de verschillende gemeenteraadscommissies elk geval aan de tand voelen over de eventuele overlast van bijkomende vliegbewegingen  voor de omliggende en dichtbevolkte omgeving. Voor Groen is het in elk geval uitgesloten dat deze regio die al zoveel geteisterd wordt door luchtvervuiling en verkeersoverlast nog bijkomend belast wordt met lawaai en uitstoot van vliegtuigen.

Ingrid Pira,
Vlaams parlementslid voor Groen