05 mei 2013

Lentewandeling Groen Deurne door Ertbruggebos

Klokslag tien uur, zondagmorgen, stond een hele groep mensen solidair te wachten op enkele laatkomers. Dat gaf de gelegenheid om een inleiding te geven op deze wandeling, die de bedoeling had kennis te maken met het “nieuwe groene Deurne-Oost”. “Nieuw”, omdat de laatste jaren gronden konden aangekocht worden door ANB, het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap. Dit kan dankzij de besluiten die Vera Dua ongeveer dertien jaar geleden liet goedkeuren, maar helaas verdwijnt sindsdien elk jaar nog steeds meer bos dan er wordt bijgemaakt. Dat geeft dat we nu nog steeds bijna 8000 ha te weinig bos bezitten in Vlaanderen ! De enthousiaste boswachter, die zich voor de wandeling moest laten verontschuldigen, werkt al jaren mee aan de omvorming van deze landbouwgronden tot bos en weidegronden, die tal van planten en dieren aan een nieuwe leefomgeving helpen. Uw dankbare gids had vooraf met deze boswachter leerrijke contacten en samen hebben we recent een boeiende wandeling uitgestippeld om de vele vernieuwingen te kunnen tonen.

Door de bestaande Ertbruggedreef en het majestueuze beukenbos stapten we naar de Boze Dreef en zo richting August Van de Wielelei. Daar op het einde staat een nieuw infobord dat aangeeft welke gronden verworven werden. We zagen daar ook hoe de vroegere appelboomgaard omgevormd wordt tot een weide die begraasd wordt door Schotse Hooglandrunderen. Over de reservatiestrook, waar wij als Groenen veel bedenkingen bij hebben, ging het dan noordwaarts met onderweg enkele toelichtingen bij de aanplantingen en plannen en een zicht op de desastreuze ontwikkelingen zoals een shoppingcentrum en een gloednieuwe stelplaats van de Lijn. Ook verderop werden we geconfronteerd met de ontwikkelingen van het industrieterrein van Wijnegem, die tot de laatste centimeter hun betonvlakten, lelijke loodsen en hekwerken neergepoot hebben. Ooit zal daar een groenscherm geplant worden, maar door de ondergrondse pijpleidingen moet daar voorzichtig mee omgegaan worden. De nieuwe groengebieden die daar ontwikkeld worden, tonen aan hoe groot dit gebied wordt. Er werden ook twee poelen uitgegraven om amfibieƫn aan te trekken. Gemengde bossen worden afgewisseld met wilde weidegronden en aan de Schotensesteenweg worden de bestaande moestuinen omgevormd tot ecologische volkstuinen, voor individueel gebruik, maar ook voor groepstuinieren. Tot slot staken we de grote nieuwe weide over achter de scoutslokalen, waar ANB een nieuwe tamme kastanjedreef en een boomgaard met oude fruitsoorten wil aanleggen.

Het was prachtig weer, deze vijfde mei 2013 en de pint of warme chocomelk smaakte dan ook heerlijk na deze deugddoende wandeling.



Onder een stralende lentezon genoten een 30-tal leden en sympathisanten van het prachtige Ertbruggebos.