29 februari 2012

Besparingen bij De Lijn: gevolgen voor tramlijnen in Deurne

Voor de buslijnen in Deurne lijkt enkel buslijn 19 gewijzigd te worden: die krijgt haar eindhalte op de Boekenberglei. Om tot in de Wenigerstraat (in Borsbeek, huidige eindhalte) moet je overstappen op buslijn 244.

Trams:
● een nieuwe tramlijn (lijn9) zal van Eksterlaar (Deurne) via Berchem naar Linkeroever rijden. Tramlijn 4 rijdt voortaan van Hoboken naar Silsburg en neemt deels het traject van lijn 8 over.
● Lijn 11 rijdt nu van Melkmarkt naar Eksterlaar, maar zal in de toekomst stoppen aan het station Antwerpen-Berchem
● Merksem krijgt versterking van lijn 2. Die rijdt voortaan van Hoboken naar Merksem.
● Tramlijn 12 krijgt er een stuk traject bij: vanaf de Bolivarplaats rijdt hij verder naar de Groenplaats
● Vanaf het voorjaar (14 april) rijden de trams op lijnen 5 en 10 vanaf Deurne door tot Wijnegem. In het najaar rijdt tram 15 van Mortsel door naar Boechout.
● Alle tramlijnen, behalve lijnen 11 en 12, krijgen een frequentie van 8 minuten tijdens spits en 10 minuten tijdens de daluren. (tramlijnen 11 en 12 respectievelijk 10 en 12 minuten).

De wijzigingen zouden ingaan op 1 september maar moeten de komende weken nog onderhandeld worden met de vakbonden, want deze wijzigingen houden vooral ook het drastisch verminderen van het aantal bussen naar en door Antwerpen in. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor het personeel.