01 februari 2012

Eerste stap inrichting Park Groot Schijn: verhuis volkstuinen

Sinds september 2011 spreken we niet meer van masterplan Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg, maar van Park Groot Schijn. Met deze nieuwe naam is meteen het startschot gegeven van de uitvoering van het park. Via deze digitale nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte over de vorderingen. Ook andere projecten of nieuwsfeiten in verband met Park Groot Schijn krijgt u via deze weg te horen.

Volkstuinen

De eerste stap in de uitvoering van het park is de verhuis van de volkstuinen. In het zuiden van het nieuwe Park Groot Schijn is er plaats voor 172 tuintjes met tuinhuis. De volkstuinders die nu hun tuintje verzorgen achter de skipiste verhuizen mee. De plannen werden aan de tuinders voorgesteld in juni 2011.

Deze verhuisbeweging vraagt heel wat voorbereiding. Samen met de vzw volkstuinen heeft de stad oplossingen gezocht voor het overwinteren van de planten, het tijdelijk opbergen van materiaal en de begeleiding van het leeghalen van de tuinhuisjes. Intussen is dus de timing van de heraanleg ook gekend:

- Start heraanleg 1 augustus 2012
- Tuinen beschikbaar eind maart 2013
- Nieuw seizoen starten in nieuwe tuinen

De bouwvergunning voor de heraanleg is ingediend. Het Vlaams Gewest opent hiervoor een openbaar onderzoek omdat het ontwerp van de nieuw tuinen blijkt lichtjes af te wijken van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). Dit is het wettelijk document dat de spelregels voor het gebied bepaald en waar het masterplan op gebaseerd is.

- De kroonlijst van het sanitair blok is iets hoger dan wat het RUP vastlegt
- De fiets- en wandelpaden moeten in een waterdoorlatend materiaal gemaakt worden en niet in beton.

Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek staan er nog tot begin januari gele aanplakborden in Boterlaar-Silsburg. U kan het plan van het nieuwe gebied bekijken via www.antwerpen.be/parkgrootschijn.